Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 16-20 decembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dezbaterea cu tema „61 de ani de Relații Diplomatice Româno- Tunisiene”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe E.S. Sami Nagga, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, eveniment care va avea loc luni, 16 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Având în vedere multe aspecte istorice care leagă poporul român de cel tunisian, merită să marcăm 61 de ani de relații diplomatice româno-tunisiene. Cu acest prilej l-am invitat pe noul ambasador al Republicii Tunisiene în România, E.S. Sami Nagga, pentru a ne vorbi despre importanța relațiilor bilaterale”, spune Ahmed Jaber.
Recitalul de pian și vocal-instrumental “Luminițe muzicale de suflet” susținut de artista, asist. univ. dr. Codruța Elena Oprea, împreună cu studenții clasei sale de la Catedra de Muzică, Departamentul de Arte, Politehnica București (Alexandra Dobrinescu, Astarte Maria Cîrstea, Claudiu Stan și Ion Andrei Alexandru), eveniment care va avea loc luni, 16 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Continuând tradiția, mă întorc cu mare drag la Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, de care mă leagă multe amintiri vechi, dar și mai noi. Și de această dată vom încerca să vă încântăm cu minunatul har al muzicii care îmblânzește, vindecă, aduce bucurie și unește sufletele într-o iubire divină. Am abordat atât partituri din muzica clasică, piese celebre cu aranjamente de pian, cât și muzică de film. De asemenea, avem muzică adecvată sărbătorilor de iarnă, dar și momente speciale de reculegere și rugăciune muzicală, prin care ne reamintim adevărata semnificație a Crăciunului - nașterea sfântă prin care Maica Domnului a dăruit lumii pe Mântuitorul nostru”, spune Codruța Elena Oprea.
Prelegerea cu tema „Viziunea lui Tnugdal”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 16 decembrie, de la ora 20.00.
„Scrisă la jumătatea secolului al XII-lea și bucurându-se de un succes enorm, relatează călătoria în lumea de dincolo a unui cavaler irlandez. Pe durata a trei zile el are un episod de moarte aparentă și, însoțit de un înger, are prilejul de a călători și de a străbate spațiile în care sunt răsplătiți sau pedepsiți cei morți, în așteptarea judecății de apoi. Majoritatea criticilor consideră că această viziune se numără printre sursele utilizate de Dante pentru celebra sa lucrare . Prin coerența internă, prin capacitatea de a sintetiza teme și motive specifice literaturii vizionare din Evul Mediu, dar și prin inovațiile propuse, textul este indispensabil pentru înțelegerea imaginarului cultural medieval. În limba română, lucrarea a fost publicată la Editura , anul acesta, în traducerea lui Emanuel Grosu, cu un studiu introductiv scris de Corin Braga”, spune Marin Toma.
Dialogul cu tema „Despre probleme emoționale (II)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, psiholog, eveniment care se va desfășura marți, 17 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Proiectul adaugă încă o temă la sfârşitul unui an plin de evenimente. În contextul alegerilor pe care le facem pentru viaţa noastră, analizarea emoţiilor este determinantă.
Doamna dr. Crenguţa Belegan este invitată în calitate de psiholog, pentru a da răspunsuri întrebărilor incluse în tema denumită
Vă aşteptăm cu iubire izvorâtă din înţelepciunea strămoşilor!”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „Taina Întrupării Mântuitorului Nostru Domnul Iisus Hristos. Sensuri și Semnificații Duhovnicești și Teologice”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, avându-l invitat pe preot prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc marți, 17 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În fiecare an, la 25 decembrie, lumea creștină sărbătorește marele praznic al Întrupării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru Biserica Ortodoxă, pentru drept-credincioși, marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu nu este un simplu fapt istoric petrecut în trecut și rememorat în prezent, ci este o realitate și o taină în același timp mereu actuală pe care o cunosc și o trăiesc în cele trei dimensiuni ale sale, istoric, mistic și dogmatic. Din nefericire pentru mulți oameni care se confundă prea mult cu societatea de astăzi secularizată, atee, postmodernă, marea taină a Întrupării Mântuitorului lumii nu mai are un sens sau semnificație mistică, transcendentală, ci trăiesc exclusiv în plăcerile hedoniste, preocupați numai de , nu și de . Scopul întrupării Fiului lui Dumnezeu este ridicarea omu¬lui căzut, adică mântuirea lui, după cum mărturisesc Biserica și drept-credincioșii în Simbolul de credință (niceo-constantinopolitan): (art. III). Fiul lui Dumnezeu vine în lume, întrupându-Se și făcându-Se om adevărat, dar fără de păcat (Gal., 4, 4). Dumnezeu putea trimite în lume pe Fiul Său, iar Fiul Său putea să Se întrupeze și să mântuiască pe om îndată după cădere. Dar aceasta ar fi însemnat ca omul sa fie mântuit în afară de voința lui, ceea ce nu dorește Dumnezeu. Omul a căzut în păcat prin propria voință și libertate, de aceea el nu putea fi mântuit decât tot în libertate și voind el însuși mântuirea. Întruparea Fiului nu trebuie înțeleasă în sensul unei necesități absolute, ci un act al necuprinsei și negrăitei iubiri a lui Dumnezeu pentru om, chemat ca prin lucrarea teandrică a sa și a Duhului Sfânt să se transfigureze pe sine și toată creația. În dialogul nostru vom încerca să deslușim cât mai multe aspecte și sensuri teologice și duhovnicești ale marii taine a Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos cuprinse în Sfânta Evanghelie, în scrierile sfinților părinți și ale teologilor, în sfânta tradiție a Bisericii ortodoxe”, spune Marius Andreescu.