Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 24/01/2025

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 27-31 ianuarie 2025, evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:



Mozaic cultural-educativ cu tema “Unitatea românilor prin ochi de copii”, în cadrul proiectului „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, luni, 27 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.


                                                               


Prelegerea cu tema „Despre elite în creștinism”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de Excepție”, coordonat de prof. dr. Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, eveniment care va avea loc luni, 27 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Ziua de 27 ianuarie rememorează imaginea Sfântului Ioan, supranumit Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai importanți scriitori creștini. Acum se dezvoltă, grefată pe reflexele literare antice, o patristică. Sfinții Părinți îi preiau pe Vergiliu, pe Cicero, pe Seneca, pe Horațiu și îi dau pe Vasile cel Mare, pe Grigorie de Nazians, pe Augustin, pe Toma de Aquino. Ca decalaj, se ard rapid niște etape. Ca detentă, ca anvergură, sunt aproape egali, niște monștri sacri ai literaturii antice. Scriitorii creștini rafinează metafora, lărgesc ambitusul comparației – chiar abuzează pozitiv de ea – și cresc exponențial posibilitățile hiperbolei. Elitele creștine aduc ceva nou: moralizarea. Ideea de bine și de rău era prezentă în păgânism, dar ideea nouă de păcat, de efect ce trebuie expiat al unei cauze injuste și personale, era ceva nou. Binele-răul oferă logic ideea soteriologică de mântuire sau, dimpotrivă, de damnare veșnică. Raiul și Iadul apar acum, de sub pana primilor scriitori creștini, foarte vii, colorați, două lumi antitetice sortite după moarte muritorilor. Vă invit într-o lume livrescă imensă, literatura creștină. Scriitorii care o demantelează sunt elitele acesteia. Alături de martiri, de clerici, scriitori laici sau nu care scriu despre religia Nazarineanului reprezintă aștrii secolelor care i-au purtat. În definitiv, Antichitatea târzie și tot Evul Mediu reprezintă creștinismul la un nivel cum, probabil, nu se va mai întâlni”, spune Octavian Dărmănescu.


Prelegerea cu tema „Lumea în schimbare”, susținută de managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, istoricul Ștefan Dumitrache, eveniment care va avea loc marți, 28 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Washington și Mar-a-Lago dau tonul schimbării. Davos se agață cu toate puterile de vechea ordine. Ce se va întâmpla?!”, ne incită Ștefan Dumitrache.


Lansarea romanului „Daniel și Daniil. Poveste despre Sfinții Danil și Misail de la Mănăstirea Turnu”, de Gheorghe Smeoreanu, eveniment editorial care se va desfășura marți, 28 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invit la lansarea romanului , editura Hoffman, și îmi va face plăcere să ofer câte un exemplar gratuit tuturor celor prezenți. Cartea va fi, în curând, în librării și va putea fi comandată pe internet”, spune Gheorghe Smeoreanu.


Conferința cu tema „Mjlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe Silviu Dragomir, psihanalist, scriitor, eveniment care se va desfășura miercuri, 29 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Silviu Dragomir este psihoterapeut și psihanalist jungian format la din Zűrich. A ajuns aici, mărturisește el, din nevoia de a traversa criza vârstei de mijloc, adică de după 40 de ani. Aceasta poate duce la stagnare psihică și spirituală sau, dimpotrivă, poate fi o cale de salvare a sufletului. Rezultatul experienței sale este consemnat în cartea , apărută la Editura , al cărei cofondator este. Conferința pe care o va susține în cadrul va aborda chiar această temă, iar cartea va fi disponibilă pentru doritori”, informează Leonid Dragomir. 


 


Prelegerea cu tema „Manipularea, o trăsătură parazitară, dar definitorie a culturii universale de azi”, în cadrul proiectului cultural „Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de psihologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc joi, 30 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Nu există domeniu al culturii universale de azi care să nu fie contorsionat, viciat, uneori otrăvit de manipulare”, spune George Smeoreanu.


Lansarea nr. 4/2024 al revistei literare „Cuvântul Argeșean”, în cadrul Cenaclului „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care se va desfășura joi, 30 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Ultimele articole din categoria Administrativ