Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 28/02/2025

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 1-7 martie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:



Cupa ALFIL Pitești, eveniment coordonat de instructorii de șah dr. Ovidiu Stancu și ing. Andrei Rădulescu, sâmbătă, 1 martie, și duminică, 2 martie, între orele 10.00 - 16.00, la Casa Cărții și la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”. 

“Acțiunea este dedicată șahiștilor de toate vârstele, de la 6 la peste 80 de ani. Competiția este o tradiție a Clubului de Șah ALFIL Pitești și a Centrului Cultural Pitești”, informează Andrei Rădulescu.


Lectură publică sub genericul „36 de ani de activitate literară”, susținută de poeta Daniela Voiculescu, luni, 3 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Timidă, în 1989... pășeam în redacția ziarului . Am pornit de acolo, era o zi senină, nu bănuiam ce drum lung se deschidea în fața mea! Cei 36 de ani de activitate literară parcurși de mine par filele unui jurnal feminin, intim, amintindu-mi că nu am pierdut pe acest drum literar... busola care arată fericirea! Azi, la finalizarea celui de al XXXIII-lea volum de poezii, mă privesc, cu sinceritate, în invizibilul căuș al divinității... și-mi pictez sufletul cu metafore, iubind ceea ce văd: Oglindă de femeie! Vă aștept la un popas mistic, la ceasul când putem să spunem tuturor scriitorilor... LA MULȚI ANI!”, spune Daniela Voiculescu.


Prelegerea cu tema „Întâi suntem femei și apoi mame - și doar pentru copiii noștri”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe drumul de la Ego către Sine”, susținut de psihologul Cosmina Olteanu, luni, 3 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Semnificația și distincția dintre cele două noțiuni – femeie și mamă - sunt de o importanță esențială pentru funcționarea din ce în ce mai armonioasă și echilibrată a omului în viața cotidiană. Profitând de oportunitatea că martie este luna celebrării în special a femeii, mă bucur să dezbat această temă care dezvăluie importanța vitală a rolului feminin în lume în interdependență cu rolul masculin; zidite cu scopul firesc de a fi împreună, având fiecare în același timp atributul său unic și deopotrivă la fel de important în planul firesc al creației a unui complet din două părți distincte”, spune Cosmina Olteanu.


Dialogul cu tema „Biblioteca, ieri și azi”, în cadrul proiectului cultural “Invitați la Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, avându-l invitat pe sociologul dr. Octavian Mihail Sachelarie, eveniment care va avea loc marți, 4 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă propun un dialog interesant cu eseistul, bibliologul și publicistul Octavian Mihail Sachelarie, fostul director al Bibliotecii Județene Argeș din Pitești. Invitatul meu este absolvent la Facultăţii de Filosofie, secția Sociologie, din cadrul Universității București, 1978. A fost și profesor asociat la Universitatea Pitești, Facultatea de Jurnalism și Comunicare. În 2003 a devenit doctor în Sociologie. Este autorul mai multor cărți și membru al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România”, precizează Virgil Diaconu.


Conferința cu tema „Ernst Jünger, inimă aventuroasă”, în cadrul proiectului cultural „Culisele istoriei - Societăți secrete și mari inițiați”, coordonat de scriitorul Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc marți, 4 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.


Dialogul cu tema „Piteștiul de altădată”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe ing. Nicolae Cornel Dobre, eveniment care va avea loc miercuri, 5 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom savura aspecte necunoscute unora sau mai puţin cunoscute altora din viaţa actualului municipiu Piteşti. Pentru cei care sunt născuţi în alte localităţi, dar au devenit locuitori permanenţi ai urbei, această întâlnire va fi o deosebită plăcere pentru descoperirea a ceea ce a fost odată oraşul”, spune Simona Vasilescu.


Lansarea cărții de versuri „Alfabetul inimii”, de Dan Drăgoi, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, eveniment editorial care se va desfășura miercuri, 5 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„L-am invitat pe poetul Dan Drăgoi nu doar pentru că merită, ci pentru că este mai puțin cunoscut. Dan Drăgoi s-a născut la 17 decembrie 1952 în satul Slănic, comuna Aninoasa, Argeș. Este licențiat al Facultății de Horticultură București (1978), cu titlul de doctor în horticultură din anul 1996. A publicat mai bine de 40 de lucrări științifice în țară și străinătate și trei cărți de specialitate – (1978), (2000) și (2000). Este coautor la (2000). Este creatorul soiului de prun . Dar, înainte de toate, a fost și este poet. Dan Drăgoi a debutat cu poezie în adolescență, în revista (1969) a Liceului din Câmpulung, iar editorial, pe când era student, în 1978, cu volumul . De altfel, în studenție cunoaște gloria literară, i se citesc versuri la televiziunea națională și este comentat în revista de Nicolae Dragoș și Mihai Tatulici. După care, vreme de aproape… 40 de ani, nu mai scrie poezie, dedicându-se activității științifice. Abia la pensie revine la prima dragoste, publicând, în 2016, volumul de poezii , iar în 2017, volumele și . Ulterior, cartea . Iar acum ne bucură cu volumul . Cum suntem între sărbători de suflet, nu se putea o alegere mai potrivită”, spune Jean Dumitrașcu.

 


Recitalul liric sub genericul „A cunoaște, a iubi”, susținut de traducătoarea și poeta Paula Romanescu, eveniment care se va desfășura joi, 6 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Dacǎ aşterne iarna peste pǎmânt covor de alb imaculat, este ca primǎvara sǎ îşi reinventeze culorile luminii nu doar în crânguri și poieni în floare, ci şi în sufletul şi în gândul nostru, spre a nu uita cǎ a iubi e încǎ timp destul”, spune Paula Romanescu.


„Mozaic cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, poetul, artistul plastic Stelian Necșoi, profesor de limba și literatura franceză, joi, 6 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitații ediției de martie a sunt doi tineri talentați care au ceva de spus în domeniul muzical, în ciuda vârstei relativ fragede. Prima invitată este o domnișoară talentată, Ana-Maria Creața, din Pitești. Elevă la Colegiul Național , în clasa a XI-a, este și fondator al trupei de teatru - 2025 din cadrul colegiului. A participat sub îndrumarea lui Andrei Bulf la concertele organizate de municipalitatea piteșteană. De asemenea, a jucat în piese de teatru organizate și puse în scenă în cadrul evenimentelor colegiului. Ana-Maria a urmat cursuri de chitară la Centrul Cultural Pitești și actualmente la Școala Populară de Arte. Din punct de vedere vocal este autodidactă, neurmând cursuri specializate de canto. Al doilea invitat este Alexandru Mihai Perniu, elev la Liceul de Arte , în clasa a VII-a, secția chitară, prof. Valentin Sprâncenea. Studiază chitara din clasa a III-a și pianul din clasa a V-a și este elev și la Școala Populară de Arte, secția chitară. A participat la diverse concursuri unde a obținut premii. Dintre acestea, amintim: Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, etapa zonală, de la Râmnicu-Vâlcea, martie 2024; Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, etapa națională, Suceava 2024; Concursul Național de Interpretare , Târgoviște, martie 2024 – premiul al II-lea - și Concursul Județean de Muzică Ușoară și Muzică Cultă , Școala Populară de Arte Pitești – 2024 - premiul al II-lea. Fiind o ediție dedicată primăverii, Mărțișorului, vom avea muzică, poezie semnată de Stelian Necșoi și vă așteptăm să-i cunoașteți pe invitații noștri într-o atmosferă plăcută, ca între prieteni”, spune Stelian Necșoi.

Ultimele articole din categoria Administrativ