Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 07/03/2025

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 10-14 martie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:



Spectacolul de muzică folk-hop intitulat “Dame, rame și oglinzi”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, eveniment dedicat Zilei Internaționale a Femeii, care se va desfășura luni, 10 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cine a legat femeia de primăvară a nimerit-o bine! Nici nu se putea altfel. Probabil că din această lume singura speranță – ca în celebra – a mai rămas frumusețea femeii. Că nu sunt toate frumoase fizic nu ar fi nicio dramă. Exemplarele care salvează restul lumii pot echivala rezonabil la șansa unei victorii măcar declarabile, anume : numai pentru câteva frumoase de la poli diferiți lumea ar merita salvată. Nu numai poeții au pictat femeia, nu numai pictorii sau prozatorii: o pictăm fiecare, în orice clipă, privind, admirând și cogitând restul cvadraturii care nu se împlinește niciodată pe acest pământ. Dacă stăm să gândim la rece, natura crasă, singură și egoistă, poate da specimene destul de admirabile. Însă la femeia-om procentajul nu se poate rezolva contabil. Un ceva din altă lume vine pe fețe, pe coapse, pe surâsuri, pe priviri. Mai mult, dacă Fiscului i-ar veni o idee să impoziteze frumusețea – naturală precum viciul, care deja e taxat –, ar fi un mare circ. Toate frumoasele s-ar poci, natalitatea ar scădea, iar evaluatorii Statului, cu mapa sub braț, s-ar lua la bătaie între ei pe punctaj. Ar spune – ele, frumoasele lumii – că așa s-au născut, că vin din spate, că parohii trebuie să plătească. Parohii, la rându-le, ar da vina pe aparținători, aceia că morții și moartele nu sunt ai lor, ci numai ai cimitirului. Că, de fapt, pe cimitir nu îl interesează cum au arătat viile și că unele trișează, își pun imoral poze tinere pe cruci, când ele au murit babe. Și că, de fapt, atenție!, au fost frumoase numai când au fost vii. Logic! Așadar, frumusețea vine din viață și ține de ea. Chiar o ține!, ar sări artiștii... 

Frumusețea este viața, viața este primăvară, aș propune eu, M.C. Grăilă.  Postulând din punctul acesta, totul devine categoric, dar nu ca la război, sub formă de obligație. Viața pe pământ merită trăită chiar și numai pentru că femeile sunt frumoase. Poftiți la elogiul damelor și al celui mai biruitor dintre anotimpuri!”, ne transmite M.C. Grăilă.


Prelegerea cu tema „Hrotsvita din Gandersheim - teatru din secolul X”, susținută de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri” Pitești, istoricul dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 10 martie, de la ora 20.00.

“Despre viața Hrotsvitei din Gandersheim nu știm mare lucru; informațiile prezente în prefețele lucrărilor sale sunt puține și sunt intens dezbătute de cercetători. Chiar și existența sa ca persoană a fost pusă sub semnul întrebării de unii scriitori. Cel care îi (re)descoperă opera este Conrad Celtes (1459-1508) în anul 1493 și o publică opt ani mai târziu, într-un context politic și cultural efervescent. Hrotsvita devine a unsprezecea muză după Sappho. E drept că mai târziu s-a descoperit că opera sa a circulat în manuscris în toată această jumătate de mileniu și a fost citită sporadic. Cărțile sale nu pot fi decât în relația cu monahismul medieval, cu istoria monahismului feminin în Evul Mediu, precum și cu toate realitățile politice și religioase ale perioadei. Aflarea acestor scrieri într-o perioadă în care prezentul (1500) considera trecutul secolului X drept unul a reprezentat un element de unicitate și curiozitate. Rămâne să descoperim împreună opera Hrotsvitei din Gandersheim, publicată și în limba română la Editura Polirom”, spune Marin Toma. 


Prelegerea cu tema „Creștinismul, Filosofia și Știința”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, avându-l invitat pe preotul prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc marți, 11 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În primele secole creștine mulți dintre cei care nu erau creștini, la fel și ereticii și sectanții, considerau creștinismul ca fiind o filosofie și încercau, fără să reușească, să-l asimileze unor concepții și doctrine filosofice din aceea vreme. Pe de altă parte, sfinții părinți mărturisitori ai dreptei credințe au preluat constructiv și critic unele elemente ale limbajului filosofic. Până nu demult, un dialog constructiv și onest între teologie, filosofie și știință a fost dificil din cauza unor elemente care țin de ideologie, nu de actul științific. Ideologia, nu cercetarea științifică în sine, a generat o înțelegere deformată a raportului dintre teologie, filosofie și știință. Însă în contextul actual există premisele depășirii unor poziții reducționiste bazate pe autosuficiență și triumfalism. În prezent, dialogul interdisciplinar dintre teologie, filosofie și știință răspunde atât căutărilor sincere și consecvente din planul cercetării, cât şi căutărilor privind orizontul vieții. Acest tip de dialog interdisciplinar nu presupune îndepărtarea teologiei de la Adevărul Revelației, culminând în Persoana divino-umană a lui Hristos, ci mărturisirea Adevărului revelat și trăit în viața Bisericii, în contextul unei culturi a dialogului în care sunt recunoscute și valorificate competențele distincte sau specifice ale teologiei, filosofiei și științei. Competențele distincte nu presupun o izolare divergentă a fiecăreia dintre ele în raport cu celelalte, ci o viziune dialogică şi convergentă în care sunt respectate vocațiile specifice ale teologiei, filosofiei și științei. În dialogul nostru vom dezvolta această temă”, spune Marius Andreescu. 


Prelegerea cu tema “Cum putem schimba gândurile disfuncționale în gânduri raționale”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Omul între Breaking News și Armonia Sufletului”, susținut de dr. Carmen Violeta Popa, psiholog principal clinician - expert, marți, 11 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De multe ori, gândurile care ne frământă ne iau pacea, ne iau liniștea și generează în noi căi care par fără ieșire. Dar oare din labirintul acesta noi chiar nu putem ieși? Răspunsurile la această întrebare le vom găsi împreună la întâlnirea noastră”, spune Carmen Violeta Popa. 


Prelegerea cu tema “Poeții și prozatorii Basarabiei până la Unire”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 12 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dedic această prelegere memoriei scriitorilor care au scris în limba română între 1812 și 1918. Dintre cei amintiți: Ioan Pralea Moldovanul, Costache Stamati, Alexandru Donici, Alexandru Russo, Bogdan P. Hașdeu, Gheorghe Păun,  Const. Stere, Alexe Mateevici, Pantelimon Halippa, Ion Buzdugan, etc. Este o prelegere dedicată dragostei și iubirii de Țară, dorului neșters pentru Unire”, spune Lucian Costache.


Prelegerea cu tema “Ion Minulescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 12 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Poezia lui Ion Minulescu reprezintă punctul limită al simbolismului românesc. Având un timbru inconfundabil, opera sa poetică a îmbogăţit tematica şi mijloacele de expresie ale poeziei, a celebrat , imperfecţia, a deschis calea unei noi sensibilitãţi, reuşind sã îmbine accentele occidentale cu senzualitatea şi pitorescul contemplativ balcanic.


Lansarea volumului de poezie „Strigătul Shogunului”, de Sorin Calea, eveniment editorial care va avea loc miercuri, 12 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Sorin Calea s-a născut la 8 mai 1967 în comuna Valea Iașului, județul Argeș. Este inginer electronist, poet, prozator, eseist. A publicat printre altele, volumele: “Sufletul ca o perdea” (poezie, 2008), “Cuvântul – ecoul tras de urechi” (proză scurtă, 2009), “Serafimul dragostei” (versuri și proză, 2009), “Sărutul – perlă la suflete pereche” (roman, 2010), “Ard în silabe” (poezie, 2011), “Tabloul 45” (poezie, 2012), “Nopți catalane” (poezie, 2012), “Un gest” (poezie, 2014), “Altceva” (poezie, 2015), “Ochii mei prelungesc câmpia timpului” (roman, 2017), “Mesaj din cadranul doi” (poezie, 2019), “Mă urmărește un vis” (poezie, 2022), “Montgolfierul inimii” (poezie, 2023).


Dezbaterea cu tema „Pachet de primăvară”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe dr. Laila El Akkaf, medic chirurg și artistă originară din Regatul Maroc, eveniment care se va desfășura joi, 13 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Având în vedere dorința de pace a lumii întregi, în contextul războaielor care ne înconjoară, care provoacă durere și suferință, venim și noi cu un pachet de primăvară, pentru a transmite un mesaj de speranță. Pentru că pacea este dorința tuturor oamenilor de bine, oriunde s-ar afla. Știm că e greu, dar drumul de o mie de mile începe cu un prim pas. Iar noi aducem un exemplu și un model de un asemenea om de bine, pe doamna doctor Laila El Akkaf, care în calitate de medic tratează trupul, dar ca artist vindecă sufletul”, spune Ahmed Jaber.


Recitalul muzical “Renașterea naturii în cântecele noastre”, susținut de Trupa TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care va avea loc vineri, 14 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Ultimele articole din categoria Administrativ