Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 14/03/2025

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 17-23 martie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:



Prelegerea cu tema „Cum se aplică tehnica Feng-Shui în educația copiilor și tinerilor în China”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în științe neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist în Feng-Shui, eveniment care va avea loc luni, 17 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Voi face o descriere sumară a tehnicii Feng-Shui în educație, spre a afla domeniile în care se poate excela în viață. De asemenea, voi oferi și o rețetă culinară îndrăgită de copii”, informează Sorin Dinu.


Dialogul cu tema „O viață dedicată artei”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe artistul Constantin Samoilă, eveniment care se va desfășura luni, 17 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“L-am invitat pe creatorul complex Constantin Samoilă ca să discutăm despre trecut, prezent și viitor. Domnul Constantin Samoilă, născut la Poenărei, Corbi, Muscel, la 18 mai 1938, a fost inginer constructor, dar s-a remarcat ca un artist total - artist plastic, scriitor, metaloplastician, muzician, animator cultural. A urmat Şcoala Medie/Colegiul , Curtea de Argeş (în 1955) și Institutul de Construcţii, Bucureşti (1972). Activitate în domeniu, unităţi specializate din Piteşti, Argeş (1958-2000). Distinct: contribuţii la reabilitarea şi extinderea Memorialului de Război, Mateiaş, Valea Mare-Pravăţ, Argeş (1980-1984). Preocupări constante: metaloplastie, pictură pe sticlă, şevalet, artă metamorfozată. Expoziţii personale sau de grup: Bucureşti, Corbi (permanentă), Piteşti, Ploieşti (Prahova). Exprimări externe: Azerbaidjan, Grecia. Lucrări în diverse muzee şi colecţii particulare. Membru fondator, Corala , Piteşti (1972), numeroase spectacole, turnee externe, evocări. Volume importante (proză): (2005); (2005). Implicări constante în viaţa Cetăţii”, informează Jean Dumitrașcu. 


 


Dialogul cu tema „Doamna Cântecului Muntenesc”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe interpreta de folclor Elisabeta Turcu Juverdeanu, eveniment care va avea loc marți, 18 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Distinsa mea invitată, doamna Elisabeta Turcu Juverdeanu, s-a născut la data de 16 septembrie 1954, în satul Oeştii Pământeni, comuna Corbeni, judeţul Argeş, făcând parte dintr-o familie cu șapte copii. De mică a îndrăgit muzica populară, astfel că debutul îl face pe scena Căminului Cultural din satul natal, cântând mai apoi în tot timpul şcolii şi al liceului cu ocazia sărbătorilor şi concursurilor şcolare. Copilăria nu prea i-a fost liniştită şi lipsită de griji, dar mai târziu viaţa a răsplătit-o purtând-o spre succes şi având realizări foarte frumoase. După absolvirea Liceului Teoretic din Corbeni urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti; mai târziu absolvă şi Facultatea de Muzică din cadrul Universității şi debutează la vârsa de 19 ani în cadrul  Festivalului  din  Slatina. În urma acestui eveniment, este angajată la Orchestra din Slatina, face primele filmări pentru televiziune şi primele imprimări la Radio Bucureşti. Urmează o serie de turnee prin ţară alături de , iar în anul 1978 obţine Premiul I la Festivalul şi tot Premiul I la Festivalul de folclor . Un an mai târziu, se angajează prin concurs la Ansamblul al Armatei, urmând ca în anul 1980 să imprime primul său L.P. la Electrecord, intitulat , cu Orchestra Radio, dirijată de Paraschiv Oprea. De-a lungul vremii a participat la numeroase turnee în ţară, dar şi în străinătate (S.U.A, Canada, Israel, Rusia, Belgia, Austria, Germania, Turcia etc.), colaborând cu marii artişti ai vremii (Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Irina Loghin, Mioara Velicu, Maria Butaciu, Maria Ciobanu). Doamna Elisabeta Turcu Juverdeanu a ştiut a cânta cu glas frumos şi mângâios doine, balade, sârbe, hore, cântece de cătănie, cântece de nuntă, cântece ciobăneşti, cântece de dor şi dragoste, a compus multe piese şi chiar romanţe, pe care le-a interpretat cu mare sensibilitate. Dânsa poartă cu mare sfinţenie autenticele costume populare muscelene, având o importantă colecţie. Cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate culturală, doamna Elisabeta Turcu Juverdeanu a primit Ordinul , acordat din încredinţarea şi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În acelaşi cadru festiv a fost decorată şi cu Ordinul în grad de Cavaler, de către Preşedinţia României, distincţie care subliniază impactul major pe care cariera sa l-a avut asupra culturii naţionale. Toate acestea sunt prilej de satisfacţie şi de binecuvântare pe care le poate avea cineva plămădit din ţărâna neamului său, o misiune pământeană a celei hărăzite de către Dumnezeu pentru a perpetua valorile şi a scoate la lumină comorile folclorice ale ţinutului în care s-a născut. Elisabeta Turcu Juverdeanu este tezaurul viu, mândria şi emblema judeţului Argeş în lumea în care destinul îi poartă paşii”, spune Mariana Claudia Filipescu.  


Dialogul cu tema „Arta ca expresie a identității și emoției”, în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de Mihaela Viorela Martin, artist plastic și promotor cultural, având-o invitată pe Vali Irina Ciobanu, artist plastic, eveniment care se va desfășura marți, 18 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vali Irina Ciobanu, artist plastic profesionist și membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură București, îmbină în creațiile sale tradiția cu inovația, trecutul cu prezentul și simbolismul cu emoția pură. Cu o vastă experiență în restaurare, pictură de icoane și tehnici inspirate din rețete renascentiste, lucrările sale se disting prin expresivitate, rafinament cromatic și o profundă încărcătură simbolică. Anul 2025 i-a adus noi oportunități de afirmare pe scena artistică națională și internațională, prin participarea la evenimente expoziționale de prestigiu: <2xLOVE> – Galeria Calea Victoriei 91-93, București (14-24 februarie 2025); – Montmartre, Paris; – Sitar Arts Center, Washington D.C. În prezent, pe spațiul expozițional de la Centrul Cultural UNESCO, are  expoziția de panouri printate cu lucrări din seria . Prin fiecare lucrare și fiecare proiect, Vali Irina Ciobanu continuă să exploreze noi modalități de expresie, să aducă în prim-plan teme universale și să creeze punți între tradiție și modernitate. Fie că este vorba despre iubire, frumusețe, introspecție sau identitate, arta sa rămâne un dialog deschis cu lumea, o invitație la reflecție și emoție”, informează Mihaela Viorela Martin.


Recitalul poetic „Rapsodii de primăvară”, în cadrul proiectului cultural „Clubul literar-artistic ”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, miercuri, 19 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 

“La ediția de a clubului vor citi din poemele lor Iudita Dodu Ieremia, Silvia Grigore, Loreta Din, Mihaela Viorela Martin, Silvia Giurgiu, Maria Mona Vâlceanu. Moderator, poetul dr. Constantin Teodor Craifaleanu, care va încheia recitalul cu un dar poetic”, informează Maria Mona Vâlceanu.


Prelegerea cu tema „Nădejde și deznădejde la Octavian Goga”, în cadrul proiectului cultural „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care va avea loc miercuri, 19 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pe Octavian Goga îl cunoaștem ca poet important, studiat în școli, apreciat. Un simbol al și un militant pentru libertatea Ardealului. Trăiește în conștiința națională ca poet, dar ca om și mai ales ca politician Goga a fost și este o personalitate controversată. Unii spun că ar trebui să ne intereseze doar opera, nu și caracterul, că vorbim despre literatură, iar în acest caz nu trebuie să facem caz de etică. Sunt doar câțiva ani de când scriitorul a fost subiectul unei reacții dure din partea comunității evreiești, după ce autoritățile din Iași au amplasat o plăcuță pe statuia sa. Dar, în ciuda tuturor acuzațiilor care i se aduc, el rămâne pentru generațiile întregi care i-au cunoscut opera poetul care a dat glas, ca nimeni altul, suferinței neamului românesc”, spune Magda Grigore.


Dialogul cu tema „Lecții de fericire”, în cadrul proiectului cultural și de autocunoaștere „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Elena Badea, terapeut și consilier în creștere și dezvoltare holistică, eveniment care va avea loc joi, 20 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția de martie a proiectului vom sărbători Ziua Internațională a Fericirii. Alături de invitata mea Elena Badea, terapeut și consilier în creștere și dezvoltare holistică, voi prezenta exemple de țări pentru care fericirea popoarelor lor este atât de importantă încât au înființat ministere ale fericirii. De asemenea, vom aminti elementele de definiție ale fericirii, pentru că, spre surprinderea multora, oamenii nu prea știu ce înseamnă acest sentiment și de cele mai multe ori îl confundă cu euforia. Nu în ultimul rând vom prezenta tehnici de recunoaștere și de creștere a stării de fericire, pentru că o societate este sănătoasă și prosperă doar atunci când oamenii se simt în largul lor și au drag de viață. Un subiect important, din păcate încă foarte ignorat de multă lume, pe care îl vom trata cu responsabilitate, astfel încât cei prezenți să se felicite că s-au aflat în sală. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.


Lansarea volumului “National and International Legal and Constitutional Order”, de Marius Andreescu, recent apărut, în limba engleză, la editura britanică „Generis Publishing”, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural „Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara Allora Albulescu,  joi, 20 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Acțiunea se va desfășura sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”. 


„Avanpremieră FILSTREET! (Festivalul Internațional de Literatură în Stradă)”, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Poeziei, coordonat și moderat de editorul, scriitorul, psihologul Călin Vlasie, vineri, 21 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. 

„Manifestarea va cuprinde lecturi publice susținute de poeți argeșeni: Călin Vlasie, Virgil Diaconu, Lucian Costache, Magda Grigore, Marian Barbu, Florentin Sorescu, Constantin Gligore, precum și  dezbaterea cu tema ”, informează Călin Vlasie.

Spectacolul de folclor „Tradiții Muntenești”, care se va desfășura duminică, 23 martie, de la ora 17.00, în Sala „Simfonia” a Filarmonicii Pitești. Evenimentul, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, este organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, în parteneriat cu TVR FOLCLOR. Spectacolul, care stă sub semnul Mărțișorului, va fi susținut de îndrăgiți artiști ai cântecului popular românesc: Mariana Ionescu Căpitănescu, Cristina Turcu Preda, Claudia Torop, Gheorghița Nicolae, Valentin Grigorescu, Ionuț Sidău, Mărioara Man Gheorghe, Polina Gheorghe, Ionica Stan, Gheorghe Gheorghe, Anuța Arghiroi, Silvana Râciu, Nicușor Ioniță, Ionuț Cârstea, Angelica Stănescu, Daniela Bărbuceanu, Petrișor Mihalcea, Denisa Popescu, Magdalena Porumbiel, Diandra Popaiacu, Anastasia Stan, Delia Ionică, Grupul Vocal „Mândruțele de la Olt”, Ansamblul de dansuri „Doina Bascovului”. Prezintă Gheorghița Nicolae și Valentin Grigorescu. Biletele sunt puse în vânzare la Centrul Cultural Pitești, cu sediul în imobilul Casa Cărții, str. Craiovei nr. 2, bl. G1, de luni până vineri, între orele 10.00 - 18.00. Prețul unui bilet este de 40 de lei. Informații suplimentare - la nr. de tel. 0248/219976.

Ultimele articole din categoria Administrativ