Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 31 martie - 4 aprilie 2025, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dialogul literar cu tema „Artă în doi”, în cadrul proiectului cultural „Suflet pe rime și nuanțe”, coordonat de scriitoarea și artistul plastic Loreta Din, avându-l invitat pe prof. Ion Dogioiu, scriitor și artist plastic, eveniment care va avea loc luni, 31 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Invitatul meu, domnul Ion Dogioiu, activează ca profesor la Colegiul Național , specialitatea istorie, însă cu aceeași dăruire se dedică pasiunilor creative, literatură și artă. Domnia sa scrie poezie și proză, are mai multe volume publicate, a participat la expoziții de grup de pictură, dar și personale, iar în ultima perioadă cochetează cu o nouă artă pe care îl voi lăsa să o dezvăluie singur. Vom citi pentru dumneavoastră poezii, dar și mici fragmente din proiectul nostru comun având ca subtitlu ,
aceasta fiind prima prezentare în fața publicului piteștean, înainte de lansare. Nu vor lipsi pictura, dar nici muzica lui Dorian Sterie, cantautor, care ne va fi alături cu acorduri de chitară”, spune Loreta Din.
Dialogul cu tema „Ce știm despre fericire?”, în cadrul proiectului motivațional și de autocunoaștere „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Elena Badea, consilier în creștere și dezvoltare holistică, eveniment care va avea loc luni, 31 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“De multe ori, fericirea este ceva ce-a fost, acel , pentru că societatea încă nu are o definiție clară a sentimentului. De cele mai multe ori, fericirea este confundată cu euforia. Noi o vom aborda ca fiind conștientizarea beneficiilor momentului și încrederea că știm să gestionăm corect tot ceea ce ne aruncă viața în arenă, atât în plan personal și social, cât și în plan spiritual. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
Conferința demonstrativă cu tema „Gimnastică acrobatică și gimnastică pentru toți”, în cadrul proiectului „Olimpic Argeș Gym cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea și arbitra națională de gimnastică Nicoleta Andrei, alături de membrele Lotului de Gimnastică din cadrul Centrului Cultural Pitești, marți, 1 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invităm să le cunoașteți pe sportivele noastre care au participat sâmbătă, 22 martie, la , organizată de Federația Română de Gimnastică în parteneriat cu Primăria Buftea, competiție la care au obținut titluri remarcabile pentru Pitești. Vom aborda și aspecte privind gimnastica acrobatică și gimnastica pentru toți, discipline total diferite, dar atractive pentru copii și tineri, care sunt din ce în ce mai interesați să le practice”, informează Nicoleta Andrei.
Conferința cu tema „Ernst Junger, inimă aventuroasă” (II), în cadrul proiectului cultural „Culisele istoriei - Societăți secrete și mari inițiați”, coordonat de scriitorul Cristian Cocea, manager executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc marți, 1 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema “Exegeza psihologică a Sfintei Taine a Învierii”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe Drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Georgiana Olteanu, eveniment care va avea loc miercuri, 2 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit alături de mine, în această perioadă puternic semnificativă din perspectiva evoluției atât spirituale, cât și psihologice, să ne implicăm activ într-o discuție intensă, de la suflet la suflet, de la rațiune la conștiință și conștiență, pentru ca împreună să parcurgem cât este cu putință înțelesurile simbolice ale lucrărilor planificate de Divinitate, spre a ne reconecta cu Întregul”, spune Cosmina Olteanu.
Lectură publică sub genericul “Cu peniță de mesteacăn…”, din cartea de poeme “Fluviu arzând” (2020), de Daniela Voiculescu, eveniment care va avea loc miercuri, 2 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În loc de alte considerații despre mine și despre cărțile mele, las aici cele scrise de un cititor, pe nume Ionuț Neacșu, trăitor de ani buni în Marea Britanie, de profesie asistent social, care de altfel a redactat și prefața volumului din care voi lectura poemele alese pentru întâlnirea cu iubitorii poeziei: , au mai întâi răspunsurile cu care au venit pregătiți de , iar aici, în lume, doar se deschid precum floarea de lotus, puri, sensibili și grațioși, prin tot ceea ce sunt. Ei sunt răspunsurile, sunt talismane rare, sunt pietre prețioase ascunse celor neinițiați, sunt flori ce înfloresc o dată în viață... Sunt împăcat și fericit că am avut oportunitatea să fi întâlnit un astfel de om. Și, în timp, am crezut despre un asemenea personaj că este un OM, că este o femeie, că este unul de-ai noștri. Nu este așa însă și astăzi am curajul să afirm: Daniela Voiculescu nu este OM sau este orice altceva decât un simplu OM! Daniela Voiculescu vine dintr-o altă lume, dintr-un alt spațiu, dintr-o altă dimensiune, unde spiritul este cheia cu care se deschid toate lacătele necunoscute ale ființei. Martor îmi este poezia ei ce curge precum un râu de foc, arzând materia și atașamentele... și irigând, cu apă vie, orice urme de umanitate întâlnite în calea sa!>”, informează Daniela Voiculescu.
Vernisajul expoziției de pictură “Tainele Privirii”, de Adina Romanescu, invitat special istoricul Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, eveniment care se va desfășura joi, 3 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Expoziția este o invitație la descoperire, dincolo de contururi și culori. Fiecare portret ascunde o poveste nerostită, un gând, o emoție prinsă între lumină și umbră. Privirile surprinse pe pânză nu sunt doar imagini, ci ecouri ale sufletului, fragmente de timp și trăiri ce se dezvăluie în tăcere. Această expoziție nu oferă răspunsuri, ci îndeamnă privitorul să asculte ceea ce ochii pot spune fără cuvinte”, spune Adina Romanescu.
Dialogul cu tema “Renaşterea prin muzică - întoarcerea la esenţă”,
în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe artista Ana Maria Dumitrache, solistă la nai, eveniment care va avea loc vineri, 4 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Luna aprilie semnifică simbolul reînnoirii şi renaşterii, pe măsură ce zilele devin mai lungi, etapă care stă la baza transformărilor, atât în mediul înconjurător, cât şi în viaţa cotidiană. Muzica are permanent efecte terapeutice, benefice asupra stării emoţionale. Se reiau evenimentele culturale în aer liber care revigorează întregul sistem planetar, iar reconectarea cu Sinele interior se petrece în armonia naturii şi a muzicii. Vă aşteptăm cu mare drag să ascultaţi cântece interpretate la nai de artista Ana Maria Dumitrache, studentă la Facultatea de Interpretare Muzicală din Bucureşti, şi să renaştem împreună!”, ne invită Simona Vasilescu.