Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare
Autor: Costin Popescu
Publicat la: 04/08/2023
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 7-12 august 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 7 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema „Muzica, dincolo de ceruri... Erata Cosmică”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe Mihai Căpeț, manager artistic rock, folk, eveniment care va avea loc luni, 7 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Iubirea ca legendă personală, ca echilibru interior și lumină”, în cadrul proiectului „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, susținut de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, luni, 7 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“, iată deviza literară a lui Paulo Coelho, marele scriitor al acestei luni, cel despre care vom discuta în ediția de august a proiectului nostru. Vă invit așadar la o discuție sinceră, deschisă, despre iubire, lumină și împlinire sufletească, văzute ca forțe eterne, infinite, ce pot schimba în bine lumea exterioară, luni, 7 august, de la ora 16,00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, într-o atmosferă de vacanță, alături de prieteni dragi sufletului meu!”, spune Raluca Hana Sandu.
Prelegerea cu tema „Lemnul și instrumentele muzicale: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 7 august, de la ora 20.00.
“Lemnul și bucuria de a trăi emoțiile prin muzică împărtășesc o legătură veche și strânsă, fundamentală pentru istoria oamenilor. Fiecare aspect contează: acustica, rezistența mecanică, simțul tactil, vibrațiile. De la caz la caz, pentru fiecare instrument muzical în parte, lemnul are diferite utilizări - relevante fiind astfel și tipurile de lemn întrebuințate. Știm despre arțar, molid, lemn de trandafir, mahon și altele. Printre instrumentele muzicale ce folosesc lemn, amintim doar câteva: instrumente de suflat: flaut, fluier, nai, bucium, clarinet; instrumente cu coarde: vioara, violoncelul, harpa, cobza, mandolina, pianul; instrumente de percuție: xilofon, toba, castanietele etc.”, spune Marin Toma.
Prelegerea cu tema “Arbori deosebiți ai Piteștiului”, în cadrul proiectului „Armonie și stil de viață”, coordonat de dr. ing. Adina Perianu, promotor cultural, marți, 8 august, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Urmuz - Viitorism și Urmuzism. Apollinaire și Cubismul. Picasso și Ilarie Voronca”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 9 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Trăiască Nația!
Vă propun tema .
Subiectul încearcă să lege momente importante ale culturii române ca parte a culturii universale. Se împlinesc exact 50 de ani, în luna august 2023, de la primul articol publicat de subsemnatul cu acest subiect: în revista CRONICA, Anul VIII, Nr 32 (393), Vineri 10 VIII, Iași, August 1973: . Ilarie Voronca a legat evenimente culturale interbelice la care au aderat și scriitori români, dar a scos în evidență și contribuția românească de excepție, de promotoare a unor tendințe înnoitoare în domeniul artelor, așa cum este și scriitorul născut la Curtea de Argeș, Dimitrie Dem. Demetrescu-Buzău, botezat literar de Arghezi ca Urmuz, și căruia literatura universală îi datorează o direcție nouă ce-i poartă numele - Urmuzismul - și care a deschis o linie critică personală: Urmuzologia”, spune Lucian Costache.
Dialogul cu tema „Originalitate şi stil în arta plastică”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana - Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana - Claudia Filipescu, avându-l invitat pe artistul plastic Alexandru Marinescu, din Câmpulung, eveniment care se va desfășura miercuri, 9 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Maestrul Alexandru Marinescu s-a născut în data de 7 mai 1946 în comuna Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman. A absolvit Şcoala Tehnică de Construcţii Maşini Auto. În anul 1968 a obţinut atestatul Şcolii de Arte Câmpulung, la clasa renumitului pictor Alexandru Donici, devenind la rându-i un destoinic şi talentat pictor. A fost ucenic al pictorului de biserici Ştefan Chioreanu, pentru ca mai apoi sa fie un bun îndrumător şi profesor în formarea tinerilor pictori. Face parte dintre membrii fondatori ai Cenacului din Câmpulung, înființat în anul 1970, cu o longevitate de peste 50 de ani. Este preşedinte de onoare al Asociaţiei de Arte Vizuale Câmpulung, membru al Asociaţiei Meşterilor Populari şi al Asociaţiei Iconarilor din România. Alexandru Marinescu este un pictor complex, cu lucrări valoroase reprezentând peisaje, portrete, natură statică. În calitate de pictor iconar a realizat şi încă desfășoară foarte multe proiecte (pictură murală în biserici şi troiţe, reconstituiri, icoane). Este un pictor complet, cu har și mult talent. Pentru toate aceste calităţi, colegii pictori i-au atribuit numele binemeritat de maestru si mentor în materie de artă plastică”, spune Mariana – Claudia Filipescu.
Dialogul cu tema „Uniunea Europeană ești tu!” în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, avându-l invitat pe funcționarul european Adrian Vasiliu, scriitor, fost jurnalist, joi, 10 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom vorbi despre funcția publică europeană, despre conștientizarea și gestionarea oportunităților apartenenței la acest . Tinerii vor avea posibilitatea să afle că , această lume mult visată, poate fi salvatoare, stabilă, democrată și ordonată, poate șlefui caractere și crește profesioniști, atât de necesari în țară și în afara ei. De asemenea, vom vorbi despre cele două cărți, și , publicate de Adrian Vasiliu, cât și despre colaborarea cu revista de cultură , despre rubrica muzicală, care dă un plus de savoare acestei prestigioase publicații”, spune Silvia Grigore.
Dezbaterea cu tema “Modele de comportament”, în cadrul proiectului cultural-motivațional “Imagini și cuvinte”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Anca Daniela Lovin, de la Colegiul Național “Dinicu Golescu” din Câmpulung, eveniment care va avea loc joi, 10 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema “Despre dezvoltarea personală și metaforele terapeutice”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Cugetările unui om de graniță”, coordonat de consilierul pentru dezvoltare personală, scriitorul Radu-Alexandru Dincă, vineri, 11 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În cadrul acestei discuții vom aborda tema dezvoltării personale. Această temă este îndelung dezbătută de persoane din diferite domenii, iar eu voi încerca să abordez astăzi această temă din perspectiva consilierii existențiale. Această perspectivă a consilierii existențiale se rezumă la niște considerații filosofice și la experiența mea din cadrul ședințelor de consiliere pentru dezvoltare personală pe care le-am susținut în ultima perioadă. Vom deschide subiectul lecturilor terapeutice (din aceasta nu trebuie să se înțeleagă că există lecturi care pot substitui consilierea psihologică, ci insist să subliniez că este vorba de lecturi care au capacitatea să modifice afectiv individul în mod pozitiv) și voi prezenta câteva sugestii de lectură care ne pot ajuta să trecem cu mai mare ușuriță de la logos la ethos. Cu alte cuvinte, ceea ce vă propun este o incursiune în domeniul literaturii, incursiune care, la limită, ne poate schimba viața. Înainte de a discuta despre lecturile și metaforele terapeutice aș vrea să plec de la o analogie, anume analogia pe care o putem face între conflictul dintre intenții/obiective și resurse vs. război. Vă voi spune mai multe în cadrul prelegerii la care vă invit să participați la Centrul Cultural Pitești. Mai adaug doar că această analogie are potențialul de a releva aspecte fundamentale despre modul în care individul mobilizează resurse afective, temporale, financiare (care sunt finite) pentru a îndeplini anumite obiective. Cum spuneam, vă aștept la Centrul Cultural Pitești, cu drag și cu întrebările la pachet”, spune Radu-Alexandru Dincă.
Deschiderea Atelierului de creație IconArT – Artă tradițională iconografică, sâmbătă, 12 august, de la ora 18.30, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.
Primăria Muncipiului Pitești organizează, prin Centrul Cultural Pitești, ediția a III-a a Atelierului de creație „IconArT - Artă tradițională iconografică”, în perioada 12-15 august 2023. La atelier se pot înscrie 20 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, care vor învăța să picteze icoane pe sticlă, sub îndrumarea artiștilor plastici Stela Maria Lucici și Ruxandra Maria Ciobanu, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Pitești. Cursurile se vor desfășura în intervalul 12-14 august 2023, între orele 18.30 și 20.00, într-un spațiu special amenajat în Piața Primăriei Municipiului Pitești. Vernisajul expoziției realizate de elevi va avea loc marți, 15 august, de la ora 18.00, în fața Primăriei. Cei interesați se pot înscrie în perioada 25 iulie -10 august 2023, la Centrul Cultural Pitești, fie la adresa de e-mail cultcentre@yahoo.com sau la sediul Centrului Cultural Pitești - Str. Craiovei Nr. 2, Bl. G1, Sc. C (Casa Cărții), Pitești. Regulamentul și fișa de înscriere la Atelierul de creație „IconArT - Artă tradițională iconografică”, ediția a III-a, pot fi descărcate de pe site-ul oficial al Centrului Cultural Pitești (www.centrul-cultural-pitesti.ro), sau de pe pagina oficială de Facebook a instituției.