Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 12/01/2024

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 15-19 ianuarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Prelegerea cu tema „Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, luni, 15 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“E întotdeauna un prilej de mândrie națională și de conștiință identitară pentru toți cei care gândesc și simt în limba română. 
E singura cale pentru a nu ne risipi în globalizări ideologice și ipocrite. De aceea, să rostim odată cu Marele Poet și Gânditor Român: și să răspundem unii către alții, cum tot el ne îndeamnă: Cu argumentul său, simplu cât o întreagă credință în neamul românesc: . 
Pentru marea noastră cultură: La mulți ani!”, spune Lucian Costache.
Noul proiect cultural sub genericul „Invitați la ”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, luni, 15 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Prima ediție, cu tema „Contemporanul nostru – Eminescu”, este dedicată Zilei Culturii Naționale și îl va avea ca invitat special pe criticul literar și poetul Paul Aretzu. 
“Paul Aretzu este poet, critic literar, eseist. S-a născut la 29 mai 1949, în oraşul Caracal, judeţul Romanaţi, și este licențiat al Facultății de Filologie a Universităţii din Craiova, specializarea română-franceză (1973). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost redactor-şef al revistei (2010-2013). Este redactor-şef al revistei de mică circulaţie . A publicat 11 cărți de poezie și patru de critică literară. A primit mai multe premii literare, Medalia , 2008, , 2008. Este cetăţean de onoare al municipiului Caracal și al comunei Celaru”, spune Virgil Diaconu. 
Noul proiect cultural sub genericul „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, luni, 15 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Prima ediție a proiectului va avea tema „Eminescu - ”, iar invitatul special va fi Mircea Bârsilă, scriitor, filolog, prof. univ. dr. de limba și literatura română.
“Suntem atrași de personalitățile literare. Scriitorii au avut întotdeauna ceva fascinant, o lume a lor, un puls special, o simțire aparte. Dacă privim în istoria literară, o parte dintre ei au avut cariere prolifice, vieți tumultoase, au avut parte de contexte bune și au știut să treacă peste încercările firești ale timpului în care au trăit. Alții, însă, nu au reușit să fie prieteni cu soarta, au căzut pradă singurătății sau deznădejdii, au suferit persecuții absurde sau nu au putut pune limite plăcerilor proprii, viciilor, o parte dintre ei au ales chiar moartea, prin liber arbitru. Scotocim mereu în biografiile acestor oameni și tot nu putem spune că reconstituirea unor contexte de viață și a unor reacții ale lor, omenești în sine, sunt pe deplin cunoscute ori înțelese. Istoria literară apare, ca și istoria de fond, inepuizabilă. Apar deseori detalii noi și atunci perspectiva se schimbă. Inclusiv asupra operei, adesea, deși ne determină să rămânem ancorați în valorile operei. Sunt invitați să susțină acest proiect mai ales scriitorii, dar și alți oameni de cultură interesați de aspectele problematice din viața unor mari scriitori români. Nu întâmplător, Centrul Cultural Pitești face posibilă demararea noului proiect chiar de ziua lui Eminescu și a Culturii Naționale - un început simbolic și binemeritat, pentru că acestea sunt valorile noastre de referință. Iar când vorbim despre Eminescu, putem spune că vorbim despre !”, spune Magda Grigore.
Recitalul extraordinar  “Ecouri eminesciene – versuri și lieduri românești”, care va avea loc luni, 15 ianuarie, de la ora 19.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Evenimentul, dedicat Zilei Culturii Naționale, este organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Filarmonica Pitești și Centrul Cultural Pitești. Spectacolul va cuprinde: poezii de Mihai Eminescu - recitator Silviu Biriș, lieduri pe versuri de Mihai Eminescu - voce Camelia Cuzub, pian - Roman Manoleanu. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile (locurile ocupate prin abonament vor fi păstrate pentru abonați).
Prelegerea cu tema „Eminescu văzut de istorici”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 15 ianuarie, de la ora 20.00.
„<Într-o lume relativă/Mai avem un nume sfânt/Eminescu-i România/Tăinuită în cuvânt> scria Adrian Păunescu în minunata lui poezie . - așa și-l amintește Nicolae Iorga pe Mihai Eminescu. Noi nu l-am văzut, dar ni-l amintim mereu și îi trăim poeziile și scrierile așa cum ne-au străbătut ele sufletele. Eminescu nu a scris doar poezii, opera sa publicistică e la fel de bogată și de importantă. Eminescu a scris și despre istorie și istoricii au scris și ei despre Eminescu. Pe 15 ianuarie, la 174 de ani de la nașterea sa, vom aminti despre cum l-au văzut istoricii pe Mihai Eminescu”, informează Marin Toma.
Recitalul muzical-poetic „Porni Luceafărul”, sub semnul Zilei Culturii Naționale, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, marți, 16 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Clubul literar artistic vă oferă un recital susținut de elevii Colegiului Național I. C. Brătianu, coordonator prof. dr. Gabriela Georgescu”, informează Mona Vâlceanu.
Prelegerea cu tema „Echilibrul între muncă și relaxare”, susținută de Laura Gabriela Nițescu, trainer de dezvoltare personală, terapeut și profesoară de limba și literatura română, marți, 16 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Munca și relaxarea fac parte din viața noastră.  Dar cum ar trebui să le manifestăm fără  a fi în exces sau în deficit  vreuna dintre ele, pentru a păstra un echilibru în viața  noastră? Munca stimulează  preponderent creierul, iar relaxarea permite inimii să preia controlul. Aducând un echilibru între  muncă și relaxare se manifestă armonizarea între creier și inimă”, spune Laura Gabriela Nițescu.
Prelegerea cu tema „Poezia Iernii (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 17 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Iarna nu înseamnă doar magia sărbătorilor creştine ori emoţia trecerii pragului dintre ani, ci şi înfiorarea sensibilităţii solare în faţa măreţiei şi atotputerniciei acestui anotimp, înfăţişat în poezia şi proza celor mai mulţi scriitori români, de la ultimele acorduri ale toamnei, până la instalarea treptată prin ninsori abundente, când , gerul e năprasnic, dar iarna-vrăjitoare nu poate învinge verdeaţa veşnică a brazilor. Iarna înseamnă poveşti la gura sobei, timpul lecturii sau al plimbărilor cu sania, dar şi alegoria dramatică a sorţii poetului. Uneori ninsoarea abundentă transformă totul într-un cimitir, creând impresia de sfârşit de lume, tăcerea apăsătoare e străbătută de cârdurile negre ale corbilor, albul zăpezii e maculat de amestecul ploii. Până la urmă, se sfârşesc şi descoperim cu încântare semnele unei noi primăveri”, spune Iudita Dodu Ieremia.     
Dialogul cu tema „Elementele folclorice din opera lui Mihai Eminescu”, în cadrul proiectului sub genericul „Și noi la Ilinca!”, proiect coordonat de interpreta de folclor Ilinca Din, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „I. C. Brătianu”, având-o invitată pe prof. Ileana Topologeanu, eveniment care se va desfășura miercuri, 17 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În personalitatea marcantă a poetului nostru național, Mihai Eminescu, firul geniului s-a împletit armonios cu elementele folclorice pe care acesta le-a încorporat în opera sa în stilul specific. Despre această simbioză între poezie și folclor, muzică și dor vom vorbi în cadrul proiectului cultural <Și noi la Ilinca!> cu doamna Ileana Topologeanu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național din Pitești”, spune Ilinca Din.
Dialog și recital poetic cu tema “Cultura, purtător de cuvânt al civilizațiilor din toate timpurile”, în cadrul proiectului sub genericul “Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, avându-l invitat pe poetul Marian Bărăscu, eveniment care va avea loc joi, 18 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“La prima ediție din anul acesta a proiectului meu vă fac cunoștință cu Marian Bărăscu din Drăgășani, poet consacrat, publicist, istoric, dramaturg, neobosit om de cultură și promotor al tradițiilor și obiceiurilor noastre românești” spune Silvia Giurgiu.
Recital muzical sub genericul “Muzica de la mic la mare”, susținut de elevi ai colegiilor de arte din București, joi, 18 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Fundația Culturală are onoarea de a propune publicului meloman piteștean un recital susținut de elevii colegiilor de arte din București. Auditoriul va putea asculta muzica dăruită de elevi de la numai 8 ani până la tineri interpreți care au pășit deja pragul maturității, fiecare aducând cu el emoția muzicii și oferind bucuria de a împărtăși arta muzicii clasice. Talentații muzicieni ne vor arăta de la mic la mare că muzica aparține tuturor, indiferent de vârstă, și că este un dar neprețuit pentru toți cei care o ascultă. Profesorii care îi îndrumă pe acești tineri merită amintiți, desigur, pentru dedicația și implicarea de zi cu zi dovedite de înalta ținută a prezentării artistice a soliștilor care vor urca pe scenă. Astfel, menționăm nume precum: Magdalena Ursu - care este și coordonatoarea acestui proiect -, Elena Dumitrescu, Alexandra Sîrbu, Anamaria Biaciu-Popa, Ștefan Cazacu, Raluca Burca și Georgiana Țane”, informează organizatorii.

Ultimele articole din categoria Administrativ