Centrul Cultural Piteşti, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 09/02/2024

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 12-16 februarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Medalionul aniversar „Adina - 75”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Armonie și Stil de Viață”, susținut de dr. ing. Adina Perianu, promotor cultural, luni, 12 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Așa cum toți copiii care mă cunosc îmi spun , vin și eu la ceas aniversar cu noutăți despre renașterea naturii. Voi vorbi și despre plante care vindecă, antibioticele naturale, beneficiile consumului de prune, mere, sfeclă roșie, gutui, miere, nuci”, este mesajul Adinei Perianu. 
Prelegerea cu tema “Iulia Hașdeu - un destin devenit legendă”, în cadrul proiectului sub genericul „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care va avea loc luni, 12 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Iulia Hașdeu este o legendă a secolului XIX. Se spune că a fost un copil genial și că destinul său a rămas irepetabil în cultura română. Unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu și a Iuliei Faliciu s-a născut în 1869 și s-a stins din viață în 1888. Avea doar 18 ani. Îi plăcea să scrie, să picteze, să cânte. Avea talent la limbile străine și era interesată de filosofie. A fost prima femeie româncă primită să învețe la Sorbona. S-a vorbit mult despre legătura specială pe care a avut-o cu părinții ei, mai întâi o legătură inseparabilă cu mama și, mai ales după moarte, o legătură sensibilă cu tatăl, legătură devenită . A fost cu adevărat Iulia Hașdeu o tânără genială, un copil supradotat sau durerea morții și timpul cu puterile lui miraculoase au adăugat elemente fantastice unui destin care s-a transformat în legendă? Părerile au fost contradictorii, dar scrierile ei și câteva mărturii care au rămas de la cei care au cunoscut-o sunt apte să-i păstreze nealterată imaginea de al literaturii române. Un talent cu care soarta a fost atât de nedreaptă”, spune Magda Grigore.
Medalionul cultural “Odobescu, muzică și artă”,  coordonat de istoricul Claudiu Dumitrescu, profesor de istorie la Colegiul Național “Alexandru Odobescu”, având invitați elevi de la instituția de învățământ, marți, 13 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Recitalul de poezie cu tema “Iubirea, talismanul inimii”, în cadrul proiectului “Suflet pe Rime și Nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, marți, 13 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Bătăi de cord în nuanțe de iubire,
Roșul furat dintr-un sărut ca fulg ușor, 
Albastrul din priviri clădit cu fericire> (din poezia ) Având în vedere că în această lună sărbătorim zilele îndrăgostiților, Valentine' s Day și Dragobetele, voi lectura pentru dumneavoastră poezii de iubire din creațiile proprii și vă voi prezenta o lucrare plastică reprezentativă. Dintre toate trăirile și sentimentele pământești, iubirea este aceea care înnobilează, purifică și vindecă sufletul cu forța ei magică, ne înalță pe culmi de vis spre lumină. Dragostea și iubirea sunt două subiecte diferite dar care, după părerea mea, nu ar trebui percepute sau trăite separat”, spune Loreta Din.
Prelegerea cu tema „Dragostea între patimi și pătimiri”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 14 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„, cel mai nobil dintre sentimente și cel mai înverșunat. De la dragostea pentru semeni, pentru aproapele, pentru Dumnezeu, la dragostea de sine, pentru copii și părinți, pentru țară, pentru multe alte lucruri. Pentru natură și animale, pentru o cauză sau o idee. La dragostea pentru o femeie sau un bărbat, dacă e morală și nu devine patimă. La dragostea de bani, de avere sau de putere, care adesea e devoratoare”, spune Lucian Costache.
Spectacolul muzical-artistic sub genericul “Love to Love”, sub îndrumarea lui Andrei Bulf, coordonatorul cursului de chitară din cadrul Centrului Cultural Pitești, miercuri, 14 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul va cuprinde piese de muzică folk-pop, în interpretarea Grupului Folk „P620”, monolog și recital de poezie de iubire, din lirica națională și universală, în interpretarea actriței Lorena Dicu. 
Prelegerea cu tema „Imaginea mamei în literatură”, în cadrul noului proiect cultural-educativ sub genericul „Carte-mparte”, coordonat de dr. Gabriela Georgescu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „I.C. Brătianu”, joi, 15 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Proiectul cultural-educativ se adresează în special tinerilor, elevilor de gimnaziu și de liceu. La prima ediție a proiectului meu, vă propun o incursiune în lumea fascinantă a cărților, aducând totodată un omagiu mamei, cu intenția de a ilustra viziunea autorilor români în conturarea portretului celei mai iubite ființe”, spune Gabriela Georgescu.
Prezentarea lucrării cu titlul “O istorie a literaturii române de la origini până în prezent”, de Ion Rotaru, în cadrul proiectului cultural-educativ Clubul literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, joi, 15 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“ este opera principală a profesorului Ion Rotaru, de la Universitatea din București, pornind de la primele documente înregistrate în spațiul românesc și până la o amplă frescă a literaturii postbelice, cuprinzând zeci de prezentări ale autorilor contemporani. O lucrare complexă, care trebuie cunoscută și folosită ca instrument de documentare”, spune Maria Mona Vâlceanu. 
Dialogul cu tema „De la plăcerea lecturii la... TikTok”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe sociologul și scriitorul Octavian Mihail Sachelarie, eveniment care se va desfășura joi, 15 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat, de această dată, pe domnul Octavian Mihail Sachelarie, sociolog, fost manager al Bibliotecii Județene Argeș, pentru a discuta dacă, ce și cum mai citesc tinerii din zilele noastre, acaparați de rețelele sociale de comunicare. Trăim într-o civilizație a imaginii în care lectura cărților, cumpăratul cărților și mersul la bibliotecă sunt în mare suferință. Există vreo soluție pentru a schimba lucrurile?”, spune Jean Dumitrașcu.

Ultimele articole din categoria Administrativ