Centrul Cultural Pitești, programul evenimentelor următoare

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 31/08/2024

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 2-6 septembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:



Dialogul cu tema „Un artist muscelean ”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii,” coordonat de scriitorul și publicistul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe artistul Dan Șipoteanu, eveniment care va avea loc luni, 2 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatul meu este solist vocal, cu o carieră muzicală de notorietate, muscelean fără astâmpăr...”, spune Nicolae Badiu.


Prelegerea cu tema „Imerologia creștină și problema pascală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de excepție”, coordonat de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, avându-l invitat pe părintele profesor Lucian Grigore, eveniment care va avea loc luni, 2 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„1 septembrie reprezintă pentru creștini începutul anului bisericesc. În cadrul proiectului , îl avem ca invitat pe părintele profesor Lucian Grigore de la biserica domnească din Pitești, un cleric distins al urbei noastre și un cercetător în domeniul imerologiei, știința calendarelor. Tema care se va dezbate va fi . Domnia sa, de altfel, explică după cum urmează: ”, informează Octavian Dărmănescu.


Prelegerea cu tema „Testul vieții - testul iubirii”, susținută de Laura Gabriela Nițescu, trainer de dezvoltare personală, terapeut, profesoară de limba și literatura franceză, marți, 3 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Fiecare domeniu de activitate, fiecare relație reprezintă, în esență,  teste ale iubirii. Pentru a putea depăși aceste teste este nevoie de o educație a iubirii, cu iubire. Cum se poate manifesta frecvența iubirii chiar și la job? Sau în relațiile sociale? Vin către dumneavoastră  cu un proiect, ,  prin care vom aduce claritate asupra noțiunii  de iubire, lărgind spectrul de la relațiile de cuplu, familiale, la cele interumane”, spune Laura Gabriela Nițescu.


Conferința cu tema „Tarot și sincronicitate”, în cadrul proiectului cultural „Culisele istoriei - Societăți secrete și mari inițiați”, coordonat de scriitorul Cristian Cocea, director executiv al Direcției pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc marți, 3 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Poate fi anticipat viitorul? Cum funcționează un oracol? Este adevărat că mintea influențează materia?”, ne incită Cristian Cocea.


Dialogul cu tema „Cultura locală vs. cultura națională”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-i invitați pe oamenii de cultură Nicolae Mecu și Carmen-Maria Mecu, eveniment care se va desfășura miercuri, 4 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“I-am invitat pe soții Mecu pentru că merită să fie scoși la lumină și în Pitești, întrucât duc o viață discretă într-un sat argeșean, Vrănești. Domnul Nicolae Mecu este editor, critic și istoric literar, cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei Române, îndrumător de doctorate. Doamna Carmen-Maria Mecu este poetă și critic literar, doctor în psihologie și psihoterapeut formator. Ambii au publicat zeci de cărți și au o activitate susținută, fiind foarte cunoscuți pe plan național”, informează Jean Dumitrașcu.


Lansarea cărții cu titlul „Oamenii Daciei”, în cadrul proiectului sub genericul „De Profundis în Artă, Cultură, Viață...”, coordonat de scriitoarea Cristina Onofre, eveniment editorial care va avea loc miercuri, 4 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 “În cadrul proiectului meu numit , voi lansa o carte despre destine umane. Este vorba despre o carte de interviuri și nu numai. Este de fapt o carte despre oameni, profesii, regimuri politice și… o uzină, uzina , care supraviețuiește răsărind într-o formulă nouă cunoscută pe întreg mapamondul”, spune Cristina Onofre.


Prelegerea cu tema „De la Milano la Geneva. Natură, istorie și cultură”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc joi, 5 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Există o strânsă relație între om și mediul în care acesta trăiește. Poporul nostru  are o vorbă înțeleaptă: , dar, spunem noi, și locul sfințește omul. Prin capacitatea sa creatoare dăruită nouă de Dumnezeu, suntem chemați să transfigurăm natura, să o spiritualizăm. Pentru expunerea noastră am ales acest intinerar geografic pe care l-am parcurs într-o recentă călătorie și ne vom referi pe larg la frumusețile naturii, la istoria locurilor, dar și la creația nemuritoare a personalităților care de-a lungul timpului  și-au pus amprenta asupra acestui spațiu geografic”, spune Marius Andreescu.


Lansarea romanului „Salvamarul de nisip”, de Gabriel Borchină, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic Stelian Necșoi, profesor de limba și literatura franceză, avându-l invitat pe scriitorul Gabriel Borchină, eveniment editorial care se va desfășura joi, 5 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Gabriel Borchină, un tânăr scriitor foarte talentat, ne va aduce noul său roman , dar ne va povesti pe scurt și despre celălalt roman al său, . De asemenea, ne va vorbi despre experiența proprie pe scena literară: provocări, satisfacții, deziluzii. Deși aflat oarecum la început de drum, Gabriel dă dovadă de maturitate în scrierile sale care au atras public cititor de toate vârstele. Ne vom bucura, ca de fiecare dată, de poezie, muzică, de o atmosferă plină de veselie, de discuții ca între prieteni. Între cele două momente literare, vom cânta muzică folk. Vă așteptăm cu mare drag să ne fiți alături”, spune Stelian Necșoi.

 


Dialogul cu tema „Cultura postmodernă”,  în cadrul proiectului cultural „Invitați la Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, avându-l invitat pe scriitorul Andrei Dîrlău, eveniment care va avea loc vineri, 6 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Andrei Dîrlău este scriitor, teolog, cercetător în istoria religiilor, editor, publicist, traducător. A obținut doctoratul în Teologie, Magna cum Laude, la Universitatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, este posesor a trei licențe universitare, în Teologie, Filologie și Relații Economice Internaționale. Este autor și traducător al mai multor cărți de specialitate și vorbitor de limbile engleză, franceză, spaniolă, germană, chineză, rusă”, informează Virgil Diaconu.

Ultimele articole din categoria Administrativ