Strategii de intervenție asupra deficitului de atenție la elevi! Proiect la Liceul Dacia Pitești
Sub deviza niciun an fără Proiecte Erasmus+ la Liceul Tehnologic Dacia din Pitești, în toamna acestui an a fost lansat cel mai recent proiect câștigat, proiectul intitulat „Strategii de intervenție asupra deficitului de atenție la elevi” Nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH000127978, sau mai pe scurt DAsiA. De ce un proiect pe o temă atât de complexă? Deoarece, mutarea școlii în mediul online din timpul pandemiei și accesul facil la informație, pe de o parte precum și programele școlare învechite dublate de scenariile didactice clasice, pe de altă parte, au accentuat acest fenomen al deficitului de atenție în rândul elevilor, efectele negative fiind vizibile – rezultate școlare modeste. În cadrul acestui proiect, 9 cadre didactice din toate ariile curriculare vor participa la cursuri de formare la Florența, Barcelona și Palermo, perioadă în care vor intra în contact cu strategii didactice interactive de abordare a elevilor cu deficit de atenție. Odată întorși acasă, profesorii vor organiza workshopuri și sesiuni de informare prin care cunoștințele nou însușite vor fi valorizate prin diseminarea lor intregului colectiv de cadre didactice din școală. Prin elaborarea unui ghid cu metode didactice prezentate în cadrul cursurilor de formare, cei 9 profesori își propun să ajungă la cât mai mulți colegi care întâmpină provocări în tratarea diferențiată a elevilor cu deficit de atenție.
În perioada 30 octombrie- 4 noiembrie 2023 a avut loc mobilitatea de la Barcelona la care au participat 3 cadre didactice – prof. Iuliana Ioniță, coodonatorul proiectului, consilierul școlar, psih. Anca Măcăneață si prof. Angelica Soare, reprezentanta a ariei curriculare Limbă și comunicare. Cursul se numeșt„ Successfull strategies in teaching students with special needs”, iar furnizorul ales pentru acesta este Europass Teacher Academy, instituție de formare cu un portoliu diversificat de peste 300 de cursuri, activând în nu mai puțin de 27 de orașe europene. La curs au particiat profesori din 5 țări europene ( Suedia, Danemarca, Croația, Italia și România), extrem de diverse în ceea ce privește politicile de incluziune a elevilor cu cerințe educative speciale, prilej pentru un schimb de bune practici extrem de valoros. După ce fiecare echipă a prezentat școala de proveniență și modalitățile de incluziune a elevilor cu CES, formatoarea, deținătoarea unui doctorat în psihologie a inițiat activități de intercunoaștere dar și autocunoaștere.
Vreme de 5 zile, profesorii au participat la sesiuni de formare interactive, în care accentul a fost pus pe situații concrete de învățare și de abordare a cazurilor particulare de la clasă. Au fost definiți și clasificați elevii cu cerințe educative speciale și au fost stabilite criteriile pentru o școală incluzivă, tolerantă , care acceptă și înțelege diversitatea.
S-a subliniat importanța creării unui spațiu pozitiv de învățare, a unui climat afectiv propice dezvoltării individuale a elevilor, dar mai ales adaptării conținuturilor la particularitățile grupului. S-au urmărit tutoriale și scurte filmulețe cu rețete de succes a unor cadre didactice implicate, care au înțeles necesitatea abordării țintite pe nevoile individuale ale fiecărui elev aflat în situație de risc. Au fost prezentate instrumente TIC extrem de utile în predarea la elevii cu deficit de atenție. A fost accentuat rolul important al parteneriatului școală- familie în procesul de integrare a elevilor speciali. Discuțiile oneste purtate de profesorii participanți au venit cu soluții utile și exemple de bune practici care s-au dovedid de succes în practica la clasă.
La finalul săptămânii, fiecare echipă a conceput o strategie anti-stres în școala de proveniență, reconfirmându-se rolul managerului în starea de bine în școală, rolul dirigintelui în starea de bine de la clasă, rolul comunicării dintre profesori pentru combaterea cu succes a situațiilor – problemă și depășirea dificultăților de învățare.
Oportunitățile de formare profesională pe care Proiectele Erasmus+ le aduce reprezintă o ocazie unică de înțelegere și mai ales de aplicare la clasă a celor mai moderne strategii didactice din practica educațională. Întoarse acasă, cele 9 cadre didiactice, își propun să facă o schimbare în ceea ce privește abordarea elevilor cu deficit de atenție, rezultatul așteptat fiind îmbunătățirea rezultatelor școlare ale acestora.
https://www.facebook.com/groups/348789540939265/?mibextid=uJjRxr
Prof. Soare Angelica
Prof. Ionita Iuliana
Psiholog Măcăneață Anca
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea”.