Dialog deschis pentru soluții concrete pe piața muncii! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, întâlnire cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia

Autor: Costin Popescu
Publicat la: 26/02/2025

Formarea și actualizarea competențelor, dialogul social, actualizarea standardelor ocupaționale în acord cu cerințele pieței muncii, incluziunea persoanelor cu dizabilități și noile reglementări privind transparența salarială. Sunt câteva dintre temele abordate la întâlnirea dintre ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, și reprezentanții Confederației Patronale Concordia.

„Patronatele și sindicatele sunt partenerii noștri de drum lung pentru construirea unei piețe a forței de muncă puternice, cu oameni calificați, bine plătiți și cu locuri de muncă stabile. Dialogul social constructiv dintre Guvern, Sindicate și Patronate își arată rezultatele astăzi, când avem cea mai mare rată de ocupare din ultimii 10 ani, cu peste șase milioane de contracte de muncă active”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.


Competențe pentru viitor

Pentru a răspunde cerințelor tot mai dinamice ale pieței muncii, MMFTSS  susține dezvoltarea competențelor. În cadrul Programului Educațional și Ocupațional (PEO) va fi pilotată inițiativa conturilor individuale de învățare.

                                                                                                                           Actualizarea standardelor ocupaționale

MMFTSS, în parteneriat cu ANC, are în vedere elaborarea/revizuirea unui număr de 380 standarde ocupaționale/calificări. Se va realiza o analiză a dinamicii pieței muncii și consultări cu specialiști. Standardele ocupaționale trebuie să fie adaptate nevoilor pieței muncii. 


Un pas important pentru siguranța la locul de muncă

România a ratificat Convenția OIM 190/2019, iar legislația privind securitatea muncii va fi modificată pentru a include măsuri clare de prevenire a violenței și hărțuirii. Angajatorii vor avea obligația de a implementa politici interne și de a oferi instruire angajaților.


Integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități

Firmele cu peste 50 de angajați trebuie să se asigure că minimum 4% din personal sunt persoane cu dizabilități. De asemenea, angajatorii trebuie să colaboreze cu ONG-urile specializate pentru identificarea persoanelor cu dizabilități care au specializarea cerută de postul ce urmează să fie ocupat.


Digitalizare și transparență

Sistemul REGES-ONLINE, care va înlocui REVISAL, este programat să intre în funcțiune în jumătate a acestui an. Acesta va permite angajaților un acces facil la propriile date și va asigura o transparență mai mare. Totodată, Directiva (UE) 2023/970 privind transparența salarială urmează să fie transpusă în legislația națională până în iunie 2026.

Ultimele articole din categoria Politic