Metode și strategii de lucru pentru o educație incluzivă dobândite în Italia de către profesorii de la ”Dacia”

Autor: Ioana Constantin
Publicat la: 12/01/2024

În perioada 30 octombrie- 4 noiembrie 2023, în Florența, Italia, o echipă alcătuită din trei profesori ai Liceului Tehnologic ”Dacia” a participat la cursul de formare Proiectarea unor medii de învățare incluzive (ILE) pentru a sprijini toți studenții (DILE)”, ca parte integrantă a Proiectului Erasmus+ : ”Intervention strategies on students' attention deficit ”-”Strategii de intervenție asupra deficitului de atenție la elevi” DasiA(Short-term projects for mobility of learners and staff in school education–2023-1-RO01-KA122-SCH000127978).

Cele trei cadre didactice participante, prof. Roxana Braga, prof. Camelia Oprea si Prof. Ion Alina au beneficiat de formarea oferită de Europass Teacher Academy, având-o ca formator pe Prof.  Maddalena Bucciarelli, care a structurat un  curs destinat profesorilor care lucrează cu elevi cu nevoi educaționale speciale din școlile de învățământ general, în vederea creării unui mediu de învățare propice , având ca pivot principal noțiunea de ”incluziune” și stabilirea unui cadru de valori și practici incluzive.

Echipa din Pitești s-a întors acasă cu un valoros bagaj de exemple de bună practică. Datorită programului bine conceput, cadrele didactice ale liceului ”Dacia” au participat atât la activități de formare, precum și la module teoretice ce au cuprins și activități specifice schimbului de exemple de bună practică. Profesorii piteșteni au avut parte de cinci zile active și reflexive datorită programului bine conceput de către trainer, care a început fiecare zi cu activități „de spargere a gheții” – pentru a împărți participanții în grupuri internaționale -, și pe care le-a finalizat cu rezumarea strategiilor eficiente pe care profesorii le pot folosi la clasă pentru incluziunea elevilor cu cerințe educaționale diferite de ale majorității. De asemenea, profesorii participanți au urmărit o serie de videoclipuri de prezentare a școlilor din care provenea fiecare echipă implicată în activitatea de formare.

”Working the soil” sau ”lucrul cu materialul clientului”

În prima zi, după prezentarea cursanților din cele cinci țări participante( România, Suedia, Germania, Ucraina, Ungaria),activitatea s-a desfășurat în jurul ideilor de ”educație pozitivă” ,”cunoașterea principalelor cerințe educaționale speciale” și a procesului de predare în funcție de punctele forte identificate la elevi. În egală măsură, s-a subliniat și importanța nevoilor acestora, care, nu de puține ori, nu coincid cu cele ale profesorilor.(”Behind every negative emotion, there is a need waiting to be fulfilled”-Tamara Pflug).Cei care furnizează educația sunt invitați să se vadă mai puțin ca profesori și mai mult ca designeri de experiențe semnificative în viața elevilor, având, pe rând, rolul de mentor, ghid, facilitator sau coach.Într-o clasă diferențiată, profesorul trebuie să adapteze curriculumul la nevoile elevilor și «profesorul este adevăratul infuencer», cum spune Maddalena Bucciarelli”,povestesc dascălii Liceului Tehnologic ”Dacia”.

Planificarea lecțiilor incluzive

Ziua a doua a debutat pentru profesorii participanți cu un exercițiu de energizare,fiind urmat apoi de un joc de rol menit să ridice gradul de conștientizare cu privire la inechitatea unei sarcini atribuite in mod egal tuturor elevilor, fără a se ține cont de limitele copiilor. În general, așteptarea este  ca toți să fie capabili de aceleași performanțe, indiferent de sarcina propusă;în schimb, formatoarea propune crearea unui mediu de lucru cu focus pe variabilitatea educabililor și pe barierele ce trebuie depășite, aducând in discuție și explicând metode precum:

 strategia KUDO(Know, Understand, Do), având la bază Taxonomia lui Bloom; înainte de orice trebuie să cunoști conceptul (să îl poți numi), apoi să îl înțelegi, să îl poți aplica, să poți analiza, să fii capabil să sintetizezi și în final să evaluezi.

strategia Jigsaw (puzzle) groups(metoda mozaicului);

metoda cubului( abordarea unui subiect dintr-o multitudine de perspective;

metoda tablei de alegeri ;

tehnica Pomodoro.

  „S-a lucrat în grup, discutându-se și menționându-se indicatorii care au condus la asigurarea incluziunii și îndepărtarea barierelor ivite în învățare elevilor din școlile în care își desfășoară activitatea profesorii participanți la curs. Acest moment a constituit un real schimb de bune practici.

În încheiere, cursanții din Suedia(Kramfors School)  și Germania( KGS Tramstedt Cooperative Comprehensive school) și-au prezentat propriile școli”,împărtășind din experiența lor și răspunzând întrebărilor colegilor.

             Sprijinirea diversității- ”Privește o persoană așa cum privești un apus.”

A treia zi a proiectului de mobilitate a adus în atenția dascălilor metode inedite în ceea ce privește „Predarea elevilor cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD sau ASD-afecțiuni din spectrul autist) și/sau tulburări emoționale și de comportament”. După o scurtă prezentare a caracteristicilor comportamentale și psihologice ale copilului cu ADHD, au lucrat pe grupe, împărtășindu-și strategii, exemple de bună practică utilizate în cadrul activităților desfășurate la clasă. 

Trainerul ne-a prezentat și alte tehnici care pot fi folosite cu succes pentru eficientizarea lucrului cu elevii cu ADHD: Tehnica «Visual thinking strategy», tehnica numărării , organizarea grafică a materialelor, etc. Avantajele acestor metode de instruire sunt multiple: oferă libertate în comunicare, învățarea nu se bazează pe reproducere, ci pe interacțiunea directă cu profesorul și colegii, se promovează colaborarea în echipă sau în grup, se realizează o conexiune între profesor și elev. De asemenea, am descoperit modalități de organizare a spațiului de învățare cu scopul eliminării factorilor perturbatori. În încheierea activității, am prezentat celorlalți cursanți Liceul Tehnologic ”Dacia”,oferindu-le un album de fotografii și câte un mic suvenir reprezentativ pentru țara noastră, mai spun profesorii.

Abordarea Low Arousal

Cea de-a patra zi a mobilității a început cu activitățile de warm-up,energice și creative, după care a urmat prezentarea curbei de efort, ale cărui niveluri copiii cu autism le parcurg în ritmuri diferite, aceștia trebuind susținuți prin metode diverse ce implică umorul, număratul, numirea, sugestia de a bea apă pentru a-i scoate din blocaj. Mediul trebuie să fie unul calm, nu trebuie ca profesorul să ridice tonul, să-l domine prin postura fizică, să-l atingă pe copil, trebuie să-i ofere spațiu, să nu pretindă răspuns în momentul în care acesta nu e capabil să-l ofere.

Abordarea Low Arousal presupune crearea unui mediu de învățare ce presupune diminuarea stimulilor externi pentru a reduce stresul, de exemplu, pentru persoanele cu deficiente din spectrul autist: lumină puternicăzgomote accentuatespații aglomeratespațiu personal limitat, etc.Aceasta subliniază o serie de strategii de gestionare a comportamentului care se concentrează pe reducerea stresului, fricii și frustrării și încearcă să prevină situațiile de agresiune și criză. Abordarea stimulării scăzute urmărește să înțeleagă rolul situației prin identificarea declanșatorilor și utilizarea strategiilor și soluțiilor de intensitate scăzută pentru a evita consecințele punitive pentru persoanele aflate în dificultate. Abordarea Low Arousal permite practicienilor să evite utilizarea consecințelor punitive, cum ar fi reținerea fizică, pentru persoanele dintr-o varietate de setări prin identificarea și intervenția timpurie folosind strategii și soluții de intensitate scăzută chiar până la gestionarea derulărilor. Principiul esențial esențial este acela că multe persoane declanșează din greșeală comportamente, de aceea este adesea comportamentul nostru care trebuie să se schimbe.

Cadrele didactice menționează că au descoperit astfel „modalități de prevenire și gestionare a reacțiilor emoționale generate de stres”. Au fost puse în discuție cauzele care stau la baza apariției acestei deficiențe, precum și strategii care pot fi folosite cu succes în activitățile desfășurate.

Cursul s-a încheiat cu festivitatea în care profesorilor li s-au înmânat certificate care atestă participarea și absolvirea cursului Proiectarea unor medii de învățare incluzive (ILE) pentru a sprijini toți studenții (DILE)”

”Acest curs ne-a oferit oportunitatea de a ne spori cunoștințele pe această temădeosebit de sensibilă și de a împărtăși experiența noastră cu ceilalți participanți, în timp ce exersam sarcinile de lucru și discutam despre propriile medii și contexte de învățare”. Informațiile dobândite vor fi diseminate în cadrul comisiilor metodice din școală,prin susținerea de workshopuri pentru colegii noștri, prin crearea unui ghid, dar și la nivelul comunitățatii.

https://www.facebook.com/groups/348789540939265/?mibextid=uJjRxr


Prof. Nicoleta - Camelia Oprea

Prof. Roxana - Marilena Bragă                               

Prof. Ionela – Alina Ion

Liceul Tehnologic „DACIA”, Pitești



„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea”.

Ultimele articole din categoria Actualitate